Hakaton – Svet cyber bezbednosti

Pozivamo sve učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Srbiji, posebno one koji dolaze iz specijalizovanih IT odeljenja, još bolje ako imaju poseban afinitet za sajber bezbednost, da se prijave i učestvuju na Hakatonu. Hakaton organizuje Departman za softversko inženjerstvo i informacione tehnologije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Beogradu u saradnji sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova i partnerskim kompanijama Pulsec i Coming.

Hakaton će se održati 16. i 17. maja 2024. godine, na način da se preliminarni i klasifikacioni deo održava online 16. maja, a finale 17. maja na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost u Beogradu (ul. Milorada Ekmečića 2, Savski venac). Precizna agenda će biti dostavljena svim prijavljenim po okončanju postupka prijavljivanja. Pozivamo Vas da popunite anketu koja omogućava i prijavljivanje  https://forms.gle/KNpCV6Z5ycTgbMes6 . Prijavu je moguće uraditi i putem maila hakaton@it.fdb.edu.rs uz napomenu u naslovu maila Prijava za hakaton. Prijave se primaju do 14. maja u 23:59h.

Konsultacije i pripreme će se organizovati online 15. maja 2024. godine o čemu će svi prijavljeni biti obavešteni putem maila. Postoji mogućnost dobijanja odgovora putem maila na sva pitanja koja ne utiču na ishod takmičenja. Pomoć oko korištenju alata će biti takođe dostupna putem maila, a što su standardna načela i principi takmičenja.

Hakaton takmičenje je organizovano pojedinačno.

Hakaton će se sastojati od rešavanja zadataka istraživanjem i korišćenjem ranjivosti računarsih sistema i mreža koji će biti izloženi računaru hakera. Računar za hakovanje sa alatima (dovoljan je Kali ili sličan Linuks) je poželjno poneti u prostorije FDB gde će takmičari biti raspoređeni u učionicama sa mentorima koji će biti tu da daju odgovore na pitanja, ali ne i da utiču na ishod takmičenja. Za one koji nemaju svoj, FDB će obezbediti desktop računar. Takmičenje će trajati oko 4 sata, dozvoljeno je korišćenje Interneta i svih drugih resursa. Kada otkrijete neku ranjivost na sistemu koji ćete skenirati, potrebno je da pronađete način kako da je iskoristite. Nakon osvajanja navedenog sistema potrebno je pronaći sakriveni string. Postoji mogućnost da će biti porebno string pronaći iz delova ili da se dešifruje određeni sadržaj, kako bi se došlo do stringa.

Svima će biti dostupan semafor u formi web stranice na koji se pod svojim ličnim nalogom ostavlja string i na taj način dobijaju poeni.

Takmičarski proces će se pratiti putem web stranice koja će biti semafor takmičenja.

Nagradni fond 1000€.

Za sve dodatne informacije, pitanja, sugestije, pišite na: hakaton@it.fdb.edu.rs

Na dan takmičenja na FDB-u svim takmičarima koji su se plasirali u finale biće refundirani troškovi puta i obezbeđen ketering.